Blog

Azure Automation

Category: Blog

Het automatiseren van handmatige, langdurige, foutgevoelige, herhaaldelijke en simpele taken is een proces dat met de dag belangrijker wordt binnen de IT sector. Het automatiseren van dergelijke taken verhoogd de betrouwbaarheid ervan en bespaart geld en tijd. Om taken binnen de Office 365 cloud diensten te automatiseren wordt door Compello gebruik gemaakt van Azure Automation. Azure Automation is de cloud-gebaseerde oplossing van Microsoft om taken te automatiseren.

Enkele praktische voorbeelden van taken zijn:

  • Dagelijkse controle en rapportage van het Office 365 licentieverbruik
  • Aanmaken van SharePoint sites op basis van externe informatie
  • Segmentatie van de globale adres lijsten binnen Outlook

Een voordeel van Azure Automation is dat dit cloud-gebaseerd functioneert. Een klassieke Windows Server, waarop Powershell scripts middels de taakplanner periodiek worden uitgevoerd, is niet langer benodigd. Dit maakt het een aantrekkelijke oplossing voor bedrijven die de keuze hebben gemaakt om volledig cloud-gebaseerd te willen werken met Office 365 maar toch de controle willen hebben over hun processen.

Om gebruik te kunnen maken van Azure Automation is een Automation Account nodig binnen de Azure omgeving. Daarnaast vereist een Automation Account een Azure subscription. Zodra aan deze vereisten is voldaan kunnen Runbooks worden aangemaakt. Een Runbook is de locatie waarin het Powershell script wordt opgeslagen en uitgevoerd.

Aan een Runbook kan een rooster gekoppeld worden waarin wordt gedefinieerd wanneer en hoe vaak het Powershell script uitgevoerd moet worden.

Indien gewenst kunnen de resultaten van Powershell scripts ook weggeschreven worden als een Blob binnen een Azure Storage Container. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het automatisch opslaan van rapporten of voor het bijhouden van logging.

In dit voorbeeld inventariseert een Powershell script informatie van Office 365 accounts om vervolgens deze informatie weg te schrijven als een comma separated values (CSV) bestand in de Azure Storage Container. Op deze wijze kan een IT beheerder geautomatiseerd inzicht krijgen in welke Office 365 accounts bijvoorbeeld nog niet voorzien zijn van Azure MFA en of er eventueel uitgeschakelde accounts zijn die nog steeds licenties verbruiken.

Tom Kuster
System Engineer Compello

Laat een bericht achter