Nieuws

Compello vernieuwt IT infrastructuur Historisch Centrum Overijssel

Category: Geen categorie

Het Historisch Centrum Overijssel (HCO) verandert continue om optimaal haar omgeving te kunnen bedienen. Het HCO had de behoefte om ook de IT omgeving beter te laten aansluiten op deze veranderingen. Hierbij gebruik makend van de laatste mogelijkheden op IT gebied. Compello heeft in dit proces als eerste een IT notitie opgesteld waarin is beschreven welke mogelijkheden er momenteel zijn op IT gebied. Tijdens gezamenlijke gesprekken is vervolgens de optimale samenstelling van de mogelijkheden gekozen.

Op basis van de gekozen samenstelling heeft Compello een ontwerp opgesteld waarin de verschillende componenten zijn verwerkt. Hierbij is niet alleen gekeken naar de (bestaande) IT componenten, maar tevens naar niet IT componenten om medewerkers optimaal gebruik te laten maken van de nieuwe IT omgeving. In de afgelopen maanden is de IT infrastructuur vernieuwd conform de opgestelde plannen en ontwerpen.

Vraagstukken bij de vernieuwing van de IT infrastructuur waren o.a.

  • Hoe moet de toekomstige desktop (werkplek) eruit komen te zien?
  • Welke applicaties zijn momenteel aanwezig en met welke applicaties moet rekening worden gehouden in de toekomst?
  • Flexibiliteit (eenvoudig aansluiten van additionele werkplekken).
  • Toekomstgericht en schaalbaar.
  • Duidelijkheid in de kostenstructuur (vaste prijs per werkplek).
  • Voldoen aan beveiligingsvereisten Baseline Informatiebeveiliging (Gemeentes en Rijk) en General Data Protection Regulation (GDPR)

De trend in de markt is dat steeds meer applicaties via het Software as a Service (SAAS) model worden aangeboden. Dit betekent dat de software niet meer in de organisatie zelf aanwezig is, maar bij cloud leveranciers wordt afgenomen. Deze SAAS applicaties worden benaderd via een Internet browser. Als gevolg van deze trend zal het aantal applicaties op een private desktop in de (nabije) toekomst afnemen.

De route naar een cloud omgeving, gebruik makend van alleen SAAS applicaties, vindt nooit in één keer plaats. Hierbij worden altijd diverse stappen gezet. In veel gevallen wordt gestart met een aantal SAAS die worden overgezet naar een cloud omgeving waarbij de overige applicaties nog op de private cloud actief blijven. Middels een software selectie proces wordt bepaald welke applicaties nog actief moeten blijven op de private cloud en van welke applicaties een SAAS variant beschikbaar is (en ook toepasbaar is).

Voor de uiteindelijke vernieuwde IT infrastructuur voor het Historisch Centrum Overijssel is gebruik gemaakt van het hybride cloud model. Een hybride cloud model is een IT infrastructuur die bestaat uit een combinatie van twee onafhankelijke cloud-infrastructuren (private en public) die unieke entiteiten blijven, maar die door een gestandaardiseerde technologische oplossing met elkaar verbonden zijn.

In dit model zijn op de locatie van het Historisch Centrum Overijssel alleen de werkplekken, printers en lokale netwerkcomponenten aanwezig. De werkplekken bestaan hierbij uit diverse (mobiele) devices. In de private cloud worden de legacy applicaties middels een RDS omgeving (published apps) benaderd. Deze private cloud omgeving is geplaatst in een hoog beschikbaar datacenter, zodat optimale flexibiliteit en beveiliging wordt gerealiseerd. De public cloud bestaat uit de SAAS applicaties (waaronder Office 365, SharePoint Online, Exchange Online) en Azure componenten (waaronder authenticatie om een naadloze single sign-on te kunnen realiseren tussen de diverse SAAS applicaties).

Wilt u weten wat Compello voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact met ons op via info@compello.nl

Laat een bericht achter