Blog

Windows Virtual Desktop

Category: Blog

Microsoft Remote Desktop Services

Veel organisaties maken gebruik van Microsoft Remote Desktop Services (RDS) al dan niet in combinatie met Citrix. De reden voor de inzet van een RDS omgeving heeft vaak te maken met veiligheidsbehoeften en/of het verschaffen van remote toegang voor werknemers of klanten. De benodigde infrastructuur bestaat bijna altijd uit fysieke of virtuele servers waarop een aantal RDS servers zijn geïnstalleerd om de medewerkers toegang te geven tot applicaties. Deze oplossing kan bij de klant op eigen hardware zijn ingericht of vanuit een service provider worden afgenomen. Deze RDS / Citrix desktop is meestal op basis van Windows Server 2012 of 2016.

In de praktijk bestaat een RDS omgeving uit een aantal servers.

 • Host servers
  • RDS host(s) (+/- 15 -> 20 gebruikers per server)
 • Management servers
  • Gateway server
  • Connection broker
  • Web access server

Het aantal gebruikers per server is sterk afhankelijk van de applicaties die vanuit de RDS omgeving worden aangeboden. Onderstaande afbeelding geeft een RDS omgeving schematisch weer.

De fysieke server omgeving dient geschaald te zijn op maximale vraag. Dit betekent dat in hardware geïnvesteerd wordt voor 20 RDS servers die op piekniveau worden geschaald. Echter op bepaalde tijdstippen (vaak tussen 18:00 en 07:00 uur) worden deze servers niet volledig gebruikt (en toch blijven deze servers aan staan).

Windows Virtual Desktop

Windows Virtual Desktop (WVD) bestaat uit een Windows desktop (7/8/10) en/of Remote Apps voor de eindgebruiker. Deze oplossing wordt als dienst afgenomen bij Microsoft Azure. Het is aan te raden om eventuele applicatie servers ook bij Microsoft Azure onder te brengen om een zo laag mogelijke latency te bereiken.

Deze WVD omgeving lijkt veel op de hierboven beschreven RDS desktop omgeving, maar dan op basis van een Windows 7, 8 of 10. De benodigde servers voor het management van de WVD omgeving worden volledig door Microsoft onderhouden, waardoor hier geen omkijken meer naar is.

De RDS host servers zijn gebaseerd op Windows 2012(R2), Windows 2016 of Windows 2019. In onderstaand afbeelding is de WVD architectuur schematisch weergegeven.

Wat betekent dit nu voor de eindgebruiker?
Onderstaand is een overzicht weergegeven van een aantal voordelen.

 • Windows 10 en Office 365-ervaring binnen een virtuele desktop.
  • Met Windows Virtual Desktop wordt de mogelijkheid geboden om met meerdere gebruikers tegelijk gebruik te maken van dezelfde Windows 10 machine. Windows Virtual Desktop biedt een Office 365 ervaring met optimale performance en gebruikerservaring. Met de overname van FSLogix biedt Windows Virtual Desktop volledige ondersteuning voor het gebruik van alle Office 365-producten. Alle beveiligings- en beheertechnologieën van Microsoft 365 zijn geïntegreerd.
 • Flexibel en schaalbaar
  • Als IT-beheerder kun je Windows Virtual Desktop gebruiken om remote desktop-sessies aan meerdere gebruikers aan te bieden. Dit wordt gedaan middels Windows 10 Multi-User die exclusief beschikbaar is binnen Windows Virtual Desktop. Afhankelijk van de wensen wordt de keuze gemaakt voor de volledige desktop of alleen afzonderlijke applicaties.
 • Minder complex
  • Waar voorheen het implementeren van meerdere virtuele desktops kostbaar en ingewikkeld was, kan je met Windows Virtual Desktop meerdere klanten op één infrastructuur laten landen. Zo wordt de schaalbaarheid per klant geoptimaliseerd. Dit is kostentechnisch interessant voor zowel de klant als de IT-beheerder: je betaalt namelijk alleen voor wat je gebruikt.
 • Maandelijks betaalmodel
  • Met Windows Virtual Desktop zijn grote investeringen in nieuwe hardware niet meer nodig. Via een maandelijks betaalmodel ben je voorzien van de meest recente hardware.
 • Eenvoudig licentie model.
  • Microsoft 365 is een licentie waar de volgende producten onderdeel van uitmaken:
   • Office 365
   • Windows 10
   • Enterprise Mobility + Security (EMS)

Zoals bovenstaand te lezen wil Microsoft bewerkstelligen dat klanten gebruik gaan maken van WVD in combinatie met Office 365 Pro Plus. Het werken met een volledige RDS desktop in combinatie met een lokaal geïnstalleerde Office is niet gebruikers vriendelijk. Indien deze optie gebruikt gaat worden dan is het gebruik van Remote App een betere optie.

Hoe nu verder?
De vraag is en blijft of Windows Virtual Desktop binnen Azure de beste oplossing is voor een organisatie. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Verschillende factoren bepalen of WVD past.

Mocht u meer willen weten over WVD dan horen wij dat graag. Wij geven graag uitleg en kunnen samen met u onderzoeken of WVD iets voor uw organisatie is. Neem daarvoor contact met ons op.

Marijn van Bokhoven
IT Consultant Compello

Laat een bericht achter