Blog

  • Home
  • Blog
  • Doe de lampen uit als je weggaat!

Doe de lampen uit als je weggaat!

Category: Blog

Het is ons allemaal wel eens overkomen; je komt thuis, de lampen staan nog aan en de thermostaat staat op 20 graden. Op zich geen probleem, want is het direct lekker warm in huis. Maar normaal gesproken had je de lampen uitgedaan, thermostaat omlaag gezet en de tv uitgezet bij het weggaan.

Binnen veel bedrijven is het niet anders. Tijdens kantoortijd maken 90% van de medewerkers gebruik van de IT omgeving. Maar wordt de IT omgeving ook uitgezet na 17 uur? Nee, want alle diensten zijn 24×7 beschikbaar zodat de medewerkers altijd toegang hebben tot de applicaties en IT een verlengstuk is van de business. Maar tegen welke prijs?

Met de komst van cloud diensten zijn we van een Capex naar Opex model gegaan. Betalen naar gebruik in plaats van investeringen vooraf. Hiermee hebben we meer flexibiliteit en controle over onze IT budgetten. Met bijvoorbeeld Microsoft Azure kunnen we op elk moment resources ter beschikking krijgen, per uur betalen en volledig op- en afschalen.

Bij een kostenberekening van het migreren van on-premise resources wordt vaak een lift en shift methode toegepast. Op basis van huidige workloads en specificaties worden er resources in Azure afgenomen. Dit biedt vanuit de techniek vaak alle zekerheden, want met dezelfde specificaties zal de desbetreffende applicatie of virtuele machine ook zeker prima performance leveren. Maar deze methode is verre van efficiënt en tevens kostbaar.

Het toepassen van scaling en snoozing is hierop het beste advies. Door kritisch te kijken naar de gevraagde workloads kan de juiste scaling (sizing) worden toegepast. En met snoozing gaan we resources uitschakelen die voor een bepaalde periode niet gebruikt worden.

Als voorbeeld gebruiken we een Remote Desktop omgeving waarbij alle RDS servers 24×7 aan staan. Maar zoals aangegeven kunnen we vaak 90% van deze servers buiten kantoortijd uitzetten. In een CAPEX model heeft het weinig voordelen om deze servers ’s nachts uit te zetten. De hardware, licenties, rackruimte etc. zijn tenslotte al betaald.

Met Azure automation kunnen we ervoor zorgen dat bijvoorbeeld 90% van de RDS servers offline gaan tussen 19.00 en 7.00 uur. Hierbij is het van belang dat er wel organisatiebeleid is over het afmelden van inactieve sessies. Gebruikers die ’s avonds aan het werk zijn zullen automatisch tijdig geïnformeerd worden over het af- en aanmelden op de resterende RDS servers die wel beschikbaar zijn.

Er zijn veel tooling en scripts beschikbaar om de juiste keuzes te maken voor scaling en snoozing van Microsoft Azure resources. Bij een interne IT organisatie wordt hiermee ook de functie resourcemanager zeer belangrijk. Met monitoring kan er sturing worden gegeven aan de resources. Dit resulteert vaak in een significante kostenbesparing.

Hybride is voor veel organisaties de eerste stap naar cloud oplossingen. Compello biedt een cloud assessment waarbij bewustwording wordt gecreëerd van uw huidige kosten met een realistische calculatie voor een toekomstige cloud scenario.

Wil je hier meer over weten, neem gerust contact op. En doe de lampen uit als je vanavond weggaat!   

Berry Bloemhof
Manager operations Compello

Laat een bericht achter